• Jakarta - Indonesia
TOKOH
Syeikh al-Junaid al-Baghdady

Syeikh al-Junaid al-Baghdady

Syeikh al-Junaid al-Baghdady, sufi abad ketiga hijriyah atau 9 Masehi. Tanggal lahirnya belum diketahui. Tahun wafatnya tahun 296, 297, atau 298 H.

Syeikh al-Junaid al-Baghdady adalah maha guru sufi. Para sufi sesudahnya banyak mengutip pandangan-pandangan tasawufnya. Pada awalnya, Syeikh al-Junaid al-Baghdady lebih tertarik kepada ilmu Quran dan ilmu hadis. Lalu beliau tertarik kepada tasawuf. Ia terkenal sebagai pedagang kaya raya di Baghdad. Akan tetapi beliau pada malam harinya tetap menjalankan rutinitas memimpin majelis ilmu di masjid Baghdad. Beliau sangat consern untuk mengembangkan tasawuf. Hingga suatu saat ia difitnah oleh orang orang dekat dengan kekuasaan. Sang khalifah percaya terhadap laporan tersebut, sehingga ia mengutus wanita cantik untuk menggoda Syeikh al-Junaid al-Baghdady dalam khalwatnya. Ketika si wanita tersebut menggoda Syeikh Junaid, beliau tidak bergeming.

Dalam satu riwayat, wanita tersebut sampai melepaskan pakaian di depan Syeikh al-Junaid al-Baghdady yang sedang melafazkan kalimah La ilaha illallah. Begitu khusyuknya syeikh Junaid, beliau tidak peduli dengan berbagai macam godaan sang wanita cantik tadi. Sampai, syeikh Junaid menghentakkan sekali nafas seraya mengucapkan La ilaha illa Allah, dan mengenai wajah wanita tersebut. Dan wanita itu pun menemui ajalnya. Ini salah satu karamah Syeikh Junaid al.baghdady.

BACA JUGA :   Warren J. Keegan

Tinggalkan Balasan

%d blogger menyukai ini: